A parfüm összetétele

 ILLATSZÓTÁR - ITT

Azt, hogy tetszik-e a parfüm illata, nem szabad az első benyomást követően eldönteni. Ugyanis minden parfüm fokozatosan megváltoztatja illatát, és egy kis idő elteltével teljesen másképp illatozik, ezért az első benyomás megtévesztő lehet. Miért történik ez? Az illatesszenciák jelenléte az ok, amelyek három kategóriába oszthatóak (fej, szív és alap). Ezek fokozatosan szabadulnak fel, nem egyszerre.

Fejillat (magas tónusok)

A fejillat az első benyomásért felelős. Ez alapján döntjük el, tetszik-e az illat, vagy sem. A fejillat összetétele nagyon intenzív, azonban ez az intenzitás pár perc vagy másodperc alatt elillan. A fejillatot leggyakrabban olyan friss és könnyű illatok képviselik, amelyek leginkább a tavaszi és nyári illatokban fordulnak elő. Ezeket az illatokat frissesség és könnyedség jellemzi.

Szívillat (közepes tónusok)

Amint pár perc elteltével eltűnik a fejillat, a szívillat lép színre, amely illóanyagokat tartalmaz. Sokkal intenzívebb illatok, mint a fejillatok. A szívillatot általában 2-3 órán át lehet érezni. A közepes tónusok határozzák meg a parfüm jellemét, amely támogatja a parfüm intenzitását, az aromás esszenciákkal együtt a parfüm alapját képezik. A szívillat leggyakoribb összetevői a virágillatok (rózsa, jázmin).

Alapillat (alacsony tónusok)

Végezetül az alapillat következik. Lassú anyagokat tartalmaz, amelyek körülbelül 4 órán át érezhetőek. Némely parfümöknél az intenzitás hosszabb ideig tart, így az illat egész napon át érezhető. Az alapillatot leggyakrabban lágy, fás, ciprusos, vagy orientális akkordok képviselik, mint például a vanília vagy a tömjén. További egzotikus és virágillatokkal van kombinálva.

Az illatok típusa

Általában megszoktuk, hogy az illatokat édesekre és frissekre osztjuk, de az illatok felosztása bonyolult és nagyon kiterjedt. Mindenki másképp érzékeli az illatokat, attól függően, hogy hogyan viszonyulunk az illathoz és az adott összetevőhöz.

Ambros (keleties)

A Közel-Keletre, Kelet-Mediterráneumra és Keletre jellemző illat. A domináns összetevők a ámbra, az egzotikus (szantálfa) fahéj, a vanília, a kardamom, a pacsuli és a tömjén, gyakran egzotikus virágok és fűszerek kíséretében. Egy tipikus ámbra kombináció mélységet és keleties hatást ad a parfüm minden összetevőjének. Az ámbra a parfüm többi összetevőjét kiemeli és tovább tart.

Chypre

1917-ben a jól ismert parfümőr, Francois Coty bemutatta a forradalmian új Chypre női parfümöt, és ezzel lerakta egy új illatcsalád alapjait. A Chypre parfümök elegánsak és kifinomultak. A pelyhes illat mediterrán összetevőkből áll, és a Ciprus szigetének növényei (citrusfélék (bergamott), tölgymoha, vetiver és pacsuli) ihlették. Ezek az illatok gyümölcsös, virágos, friss és zöldes variántokkal rendelkeznek. Férfi bolyhos koncepció - a női bolyhos koncepciótól eltérően fás és bőr díszítések egészítik ki. Fás, élesztős, friss és citrusos változatokra oszlik.

Fouger (páfrány)

A ,,Fougère" jelentése ,,páfrány", de a csoportnak semmi köze a saját páfrányhoz, amely gyakorlatilag szagtalan. A fouger koncepció az 1882-ből származó Houbignant - Fougére Royale parfüm alapján készült, melynek fő összetevője a páfrány, a tölgyfa, a levendula és a kumarin. A Fougère modern illatában a levendula, a vetiver, a muskátli és a bergamott illatát, valamint a zsálya, a rozmaring és más zöld fűszernövények illatát is érezni fogod a fejjegyekben. Az extra mélység érdekében néhány fát is hozzáadnak ezekhez az illatokhoz, például szantálfát vagy guajakfát vagy bőrt. A Fouger parfümökben szinte kizárólag férfi illatok találhatók.

Púder

A természetes és szintetikus tónusok széles választéka ,,púder hatást" ad a parfüm összetételhez. A leggyakoribb púdertónusok az írisz (iris / orris), az ibolya, a vanília, a rózsa, a pézsma, a heliotrop, az opoponax gyanták és néhány borostyángyanta. A púderes parfümöket az elegancia és a nőiesség tökéletes harmóniájának tartják. Két kategóriába sorolható: ,,face powder'' (arcpúder) vagy „talcum powder“ (hintőpor). Az első kategóriába azok az illatok tartoznak, amelyek kevésbé édesek, és hasonlítanak a női budoárra vagy a púderezés utáni bőrszagra. A második kategóriába aztán a tisztaságot, frissességet és biztonságérzet.

Víz (tenger)

A víz illatok különösen frissek és alkalmasak a meleg nyári hónapokra. A víz illatok összetételében megjelennek a tenger és a víz elemei, amelyek a tengervíz sótartalmát tartalmazzák, vagy vízesés, nyári eső illatát idézik. Ezek többnyire szintetikus eredetű esszenciák, mert tengervizet, leheletnyi hideg levegőt, esőszagot, jégkockát nem lehet másképp előállítani, mint molekulárisan. A legtöbb vízillat (kivéve a frissesség alapja) gyümölcsöt, gyógynövényt vagy virágot tartalmaz. Ilyen például a dinnye, uborka, lótusz vagy tavirózsa illata.

Zöld

A zöld illatok főként növényi illatokat, frissen vágott fű, lágyszárú gyógynövények, páfrányok vagy levelek aromáját tartalmazzák. Az édesebb virágillatok lágyítására szolgálnak. A zöld akkordok könnyűek és nem feltűnőek.

Pézsma

A pézsma parfümök alapja a pézsma (musk, angol musk). Ezt a kifejezetten illatos anyagot évszázadok óta használják az orvostudományban, a kozmetikában és az illatanyagok világában. A pézsma parfümök kellemes illatuk és intenzitásuk miatt népszerűek. A pézsma lágyságot és érzékiséget ad az illatos kompozícióknak. A pézsma elsősorban lágysága és fixáló tulajdonságai miatt kerül az illatokhoz, így az illat tovább tart a bőrön. A pézsma illata enyhén édeskés, púderestől a krémesig.

Fás

Fás anyagokból, fákból (cédrus, chypre, bükk, mahagóni ..) és cserjékből (pl. pacsuli) vagy fűfélékből (pl. vetiver) és fát idéző ​​szintetikus molekulákból (akigalafa, ambroxán, kasmír) származó illatos tónusok jelölése. A fás tónusok gazdagságot és melegséget adnak minden illatnak.

Balzsamos

A gyanták és balzsamok a főként keleti parfümök alapját képezik. Szilárd, olajos vagy folyékony állagúak. A fő összetevők közé tartozik a benzoe, labdanum, olibanum (tömjén), galbanum, mirha, opoponax, elemi, toluol és perui balzsam. A galbana kivételével a gyanta alkotja a parfüm alsó jegyeit.

Aldehidek

Az aldehideket (az aldehid az alkohol egy fajtája) tartalmazó parfümök 1920 óta ismertek. Ezeket az illatokat először Franciaországban használták. Úttörőjük valószínűleg a világ leghíresebb parfümje, a Channel 5. Az aldehid parfümök általában fokozzák az illatát a parfüm fejében, és egyfajta csillogást adnak neki. Nagyon kifinomultnak és kellemesnek tűnik.

Fűszeres

Számos fűszer létezik különböző forrásokból: magvak, gyümölcsök, kéreg, gyökerek, levelek és virágok. Lehetnek frissek vagy melegek, savanyúak vagy édesek. Az illatszeriparban leggyakrabban használt melegítő fűszerek közé tartozik a fahéj, a szerecsendió, a bors és a szegfűszeg. Erős aromájuk van és sokáig tartanak. Az úgynevezett hideg fűszerek között találunk aromás és vegetatívabb tónusokat, amelyek gyorsabban elpárolognak. Ide elsősorban gyömbér, koriander vagy borókabogyó tartozik, a fűszeres illatok a keleti és a fás illatokhoz vagy a páfrányakkordokhoz kapcsolódnak.

Citrusfélék

A citrusos illatok közös jellemzője a gyors megjelenés és a rövid tartósság. Női és férfi vagy uniszex parfümökhöz egyaránt használják. Leggyakrabban narancs, mandarin, bergamott, petigrain vagy grapefruit illatát fogja érezni. Könnyedségük miatt ideálisak a mindennapi viselethez.Ha szeretnéd, hogy üde érzésed tovább tartson, keress egy fa vagy pacsuli tónusú parfümöt. Az édes illat a citrusos frissességhez is jól passzol. Karamell vagy pézsma parfümöt ad hozzá.

Ózondús

Az ózonos illatok Calone-t tartalmaznak – a Pfizer által 1966-ban feltalált molekulát. A Calone vizes érzetet kölcsönöz a kompozícióknak, és édes uborka illatú. Gyümölccsel kombinálva görögdinnye, virággal tündérrózsa vagy lótusz jön ki, gyógynövényekkel, fűvel pedig tengervizet és strandot kapunk. Megtalálható ,,görögdinnye keton" néven is. Más molekulák, amelyek olyan nevekkel büszkélkedhetnek, mint a görög istennők: Floraozone, Azurone, Ultrazur… a Calonhoz adják, hogy fokozzák annak frissességének, csillogóságának benyomását. Az ózonos tónusok a frissesség szinonimája mosott fehérneműt.

Földes

A földes illatok fát, talajt, füvet, gyógynövényeket, mohát, friss levegőt, folyóvizet stb. idézhetnek. Valójában ez a kategória olyan kiterjedt, és csak mindenre kiterjedő kifejezésként használják.

Aromás

Az aromás tónusokat általában rozmaringból, zsályából, köményből, levendulából és más fűszernövényekből kombinálják, amelyek nagyon intenzív füves fűszeres aromájúak. Gyakran kombinálják citrusfélékkel és fűszeres tónusokkal. Az aromás kompozíciók különösen a férfi illatokra jellemzőek.

Lakton (tejtermék)

A laktonok ciklusos észterek, amelyek ugyanabban a molekulában egy alkoholcsoportot és egy karboxilcsoportot kapcsolnak össze. A leggyakrabban használt laktonok az őszibarack lakton, amelynek alján tejszerű barack vagy tejlakton található.

Trópusi

Édes, friss trópusi gyümölcsök illata: kókusz, ananász, guava, papaya, mangó, maracuja stb.

 

Kérjük, jelentkezzen be újra

Sajnáljuk, de a CSRF token valószínűleg lejárt. A legmagasabb szintű biztonság fenntartása érdekében kérjük, jelentkezzen be újra. Megértését köszönjük.

Köszönjük a megértést.

Bejelentkezés